Om klatring

PAS PÅ!! Det er stærkt vanedannende at klatre 😉

Klatresporten er udsprunget af bjergbestigning og senere klippeklatring. Klatring i naturen er stadig er en meget vigtig del af klatremiljøet, og hos ØJKK er vi en hel del som hvert år drager mod klipperne og nyder et “outdoor” liv. Dette kan du også være en del af. Der er dog mange, som helst vil klatre indenfor i vores lækre hal, og begge dele er selvfølgelig helt fint.

Her på siden kan du se billeder af vores hal og læse lidt om, hvad klatring egentlig er for en sport… Du kan også komme og besøge os og prøve at klatre til Ny i klatring, som gæst, eller til åbent hus.

Vil du vide mere om emner såsom graderinger, forsikring, traditionel klatring osv., så er der god information at hente på klatreforbundets hjemmeside: https://www.klatreforbund.dk/ 

 

Bouldering

Bouldering er klatring i lav højde, hvor klatreren ikke er sikret af et reb under klatringen. Ved fald lander klatreren på en madras. Ved bouldering udenfor medbringes ofte såkaldte crash pads (små madrasser), og man har også ofte en ‘spotter’ stående under klatreren, mens denne er på klippen. At spotte betyder, at man står klar til at assistere klatreren under et eventuelt fald, så dette bliver så hensigtsmæssigt som muligt – Spotteren skal altså ikke gribe klatreren, men udelukkende støtte og guide faldet ved hjælp af en hånd eller to på ryg og nakke.

Ved bouldering klatres der typisk kortere ruter, der kaldes boulderproblemer (ofte bare problemer). Det er ofte mere styrkekrævende at boulder end at klatre på højvæg. Det er ikke unormalt, at der skal rigtig mange forsøg til før et svært problem er klatret. Ofte hjælper vi hinanden med at ‘lukke’ et problem og har det sjovt (og hårdt) sammen i boulderen. At lukke et problem betyder, at man fuldfører det, altså at man klatrer problemet fra startpositionen til en kontrolleret slutning med begge hænder på slutgrebet.

Hos ØJKK har vi en boulder på ca. 80 m2 med både face (lige væg), slab (indadhængdende væg) og overhæng. Disse problemer udskifter rutebyggerne jævnligt. Vi afholder en gang i mellem hyggeboulderkonkurrencer, som er for alle medlemmer, hvor både børn, voksne, nybegyndere og hardcore klatrere deltager og har det sjovt sammen.

 

Toprebsklatring

Toprebsklatring er meget begyndervenligt og typisk den første klatreform, som nye klatrere møder. Denne klatring foregår med reb og klatresele. Man er altid to om at klatre – den ene klatrer og den anden sikrer.
Sikkerheden består i, at klatreren er bundet ind i rebet, som løber igennem to faste ankre i toppen. Sikringsmanden bruger en rebbremse til at skabe så meget friktion mellem rebet og metallet, at et fald nemt stoppes.

Når du begynder at klatre, skal du lære sikkerhedsprocedurerne på et kursus. Det kalder vi for Sikkerhedskursus 1 eller K1. Læs mere her

Hos ØJKK har vi 33 topankre og 550 m2 højvæg, så der er mange fede ruter at kæmpe med. Disse skiftes også jævnligt af vores seje og dygtige rugebyggere.

Toprebsklatring foregår primært indenfor, men kan også forekomme udenfor på klipper. Det er de samme teknikker man bruger, men der er lidt flere ting, man skal have styr på, når man begiver sig ud på klippe. Der er flere medlemmer hos ØJKK der dyrker klippeklatring, og vi afholder hvert år en fælles klippetur, hvor vi tager til Tyskland, Sverige eller Bornholm. Spørg endelig hvis du gerne vil have mere information om disse ture.

 

Førstemandsklatring

Denne form for klatring er kendt ved forskellige navne udover førstemandsklatring, heriblandt sportsklatring, føring, ruteføring, lead, lead klatring eller lead climbing. Ved K1 lærer du toprebsklatring, og ved K2 kommer førstemandsklatringen.

Ved førstemandsklatring er klatreren sikret af et reb lidt i stil med toprebsklatring. Der er dog den afgørende forskel, at rebet ikke er sikret op igennem et topanker, men løbende sættes fast i “karabiner”, kaldet ekspresslynger, man sætter i små fastmonterede ankre/øjer (kaldet hængere) under klatringen. Dette medfører, at klatreren ikke er sikret før rebet er ført gennem den første karabin. Det er meget vigtigt at være opmærksom på både korrekt sikringsteknik, klippeteknik og faldteknik ved denne klatring, da man falder længere end ved toprebsklatring. Førstemandsklatring bruges næsten altid ude på klipperne, hvor der ikke er faste topreb. Det bruges også indendørs, især ved klatring på et tag, altså et langt stykke overhængende væg, da dette ikke er muligt at klatre med topreb på grund af det pendulsving, man ellers ville få.

Ser vi bort fra “speed climbing”, så er det også altid førstemandsklatring, der klatres i konkurrencer på højvæg, men speed climbing bliver dog mere og mere populært, og det er også en del af OL. Her klatres der altid på den samme rute (15 meter lige op og overhængende med 5 grader), og det gælder simpelthen bare om at komme hurtigst op. En søgning på YouTube giver en ret god ide om, hvad det går ud på 😉

 

Udstyr

  • Klatresele – man bruger en sele, der fordeler kræfterne i faldet til hoften og lårene.
  • Rebbremse og karabin – der findes mange forskellige typer rebbremser og karabiner. Du kan spørge en instruktør om vejledning, når du tager dit sikringskursus.
  • Reb – et typisk klatrereb (dynamisk reb) er stærkt og en smule elastisk, så det kan holde til fald og samtidig gør det blødere.
  • Klatresko – når du køber dine første sko, skal de passe til dine fødder, og de må ikke være alt for ubehagelige. Dog kan du nok regne med at gå lidt ned i størrelse.
  • Kalkpose – til sportsklatring skal kalkposen være lille og have et bælte, så man kan have den om livet, mens man klatrer. Disse kan også benyttes til bouldering, men her bruges ofte en boulder bag, der er noget større og står på jorden/madrassen.
  • Børste – en lille børste til at rengøre de små greb er altid rar at have med sig i boulderen (dog ikke en nødvendighed).

I klubben har vi reb til rådighed for alle og en smule udstyr du kan låne de første part gange du klatrer, heriblandt sele og sko, og såfremt du hurtigt får taget dit sikringskursus, karabin og bremse. Det er dog vigtigt, at du hurtigst muligt får skaffet dig dit eget udstyr, så klubbens ikke forsvinder og bliver slidt. Når du er blevet medlem af klubben må du låne af udstyret de først 2-3 uger. Herefter koster det 20 kroner for sko og 20 kroner for sele.
Du kan f.eks. købe dit udstyr hos Spejdersport, hvor vi som medlemmer af Dansk Klatreforbund får 10% i rabat. Her har du også mulighed for at få god vejledning samt prøve sko, så du finder dem der bedst passer til dig.