Dansk

Velkommen! 

I dette dokument kan du læse en masse om, hvordan det er at være medlem af ØJKK, hvordan klubben fungerer, samt hvordan du kommer bedst i gang. Al info står som FAQ – Frequently Asked Questions.

Frequently Asked Questions

Most frequent questions and answers

Hvad er det der ’Ny i Klatring’?

Ny i Klatring er en event for alle dem, der er nysgerrige på, hvad klatring er for en sport og om det mon er noget for dem. Det er den måde, man starter i klubben på, hvis man ingen erfaring har med klatring. På denne aften prøver man at klatre på reb og i boulderen og, man får en masse information om klubben, faciliteterne, udstyr og klatring generelt.

Kan jeg ikke bare dukke op og prøve at klatre uden af være medlem?

Nej, det kan du desværre ikke. Vi har brug for, at alle der klatrer også har styr på sikkerheden. Derfor skal du tilmelde dig ’Ny i Klatring’ eventen. Du kan dog godt være gæst i klubben – men KUN hvis du har en ven/veninde der er din vært og som er ansvarlig for dig, eller hvis du direkte har haft kontakt og aftalt andet med en instruktør. Det koster 60 kr. at være gæst – uanset om du har dine egne sko/sele eller skal låne klubbens, er det samme pris.

Hvordan bliver jeg medlem af klubben?

Du indmelder dig via hjemmesiden her (ojkk.dk) og klikker på fanen i hovedbjælken “Klubmodul”. Her opret du en personlig profil og betaler for indmeldelsen. Herefter downloader du app’en “Klubmodul”. Dette viser du til en nøglevagt eller instruktør, første gang du er i klubben.

Jeg har prøvet at klatre tidligere – behøver jeg så at komme på Ny i Klatring før jeg bliver medlem?

Hvis du allerede har klatret tidligere i en forlystelsespark, på en ferie, til åbent hus eller i en anden klub og bare brænder for klatring, så behøver du det ikke. Alligevel kunne det dog være en god idé, da du får en hel masse information til Ny i klatring, og du har også mulighed for at få svar på alle de spørgsmål, du sklúlle have.
Hvis du beslutter, at det er klatring du altså vil, så husk lige at indmelde dig som medlem, inden du kommer i klubben 🙂 

K1 er nødvendigt for at måtte sikre og bør tages, så du kan bidrage til andres klatring.

Skal jeg have mit eget udstyr eller kan jeg leje?

Når du er helt nyt medlem, kan du låne vores udstyr (sko og klatresele) de første par gange, du klatrer hos os. Du skal dog selv købe bremse og karabin. Efter kort tid skal du også købe din egen sele og egne sko (eller du kan leje dem ved betaling over mobilepay- læs mere nederst), da lejeudstyret primært er til vores gæster. Du kan købe det hos f.eks. Spejdersport, hvor vi får 20 % rabat ved at vise medlemskortet (på appen).

Der er også diverse online-butikker, men det anbefales, at man køber sko i en fysisk butik, da størrelser varierer utrolig meget.

Mit barn/junior vil gerne klatre – hvad gør vi så?

Barn/junior + voksen starter med at deltage på et ’Ny i Klatring’ event. Tilmelding via hjemmesiden –> Klubmodul –> event. Herefter indmeldes barnet eller junior (op til 15 år) i klubben og man tager sikringskursus. Barnet kan klatre på alle dage hvor der er åbnet, men der skal altid være en voksen med til at sikre. Ønsker barnet at deltage på et hold, så skal man tilmelde sig børnetræning (fra cirka 6 – 10 år) eller juniortræning (fra cirka 10 – 15 år). Man skal betale for medlemskab og have deltaget på sikringskursus inden deltagelse på holdene. På børneholdet er det krævet, at barnets forældre er til stede samt har godkendt sikringsbevis, så han/hun kan sikre sit barn og andre børn. Dette er ikke et kravt på juniorholdet.

Hvornår får jeg mit medlemskort?

Det har du altid med dig via en app på mobilen. App’en hedder “Klubmodul”. Når du har logget ind kan du her se dit medlemskort, alle kommende events, mails der er sendt til dig, hold der kan tilmeldes, kontaktinfo på bestyrelsen og instruktørere, samt en hel masse andet information.

Hvordan lærer jeg at sikre en anden klatrer?

Du tilmelder dig sikringskurset K1. Det foregår for det meste den anden tirsdag i hver måned fra kl. 17:00-21:00. Børn under 10 år får ikke sikringskursus – de skal altid komme i klubben med en voksen som har K1. Børn på 10 år og op kan deltage på sikringskursus, men vi anbefaler, at der altid er en voksen, der også har sikringskursus, hvis barnet kun er 10-11 år. Vær opmærksom på, at sikringsbeviset som børn får kun kan bruges i vores klub.

Hvornår har I åbent?

Klubben er fast åbent mandag, onsdag og fredag fra kl. 17:00-21:00. Der er en nøglevagt, som har ansvar for at åbne og lukke. Er der ikke kurser tirsdage åbnes der ofte der. Lørdage og søndage er der også ofte åbent, men uden det foregår på bestemte tidspunkter – dette kan du følge med i på vores Facebook side.

Jeg vil gerne have noget struktureret holdtræning – findes der et hold?

Ja, det gør der. Onsdag aften fra 18:30 til cirka 20:30 er der “Onsdagsholdet”, som er for alle klatrere fra cirka 15 år og op. Man kan være helt uerfaren eller mere erfaren for at deltage på holdet – vi klatre alle samme. Fælles for alle er bare, at de har lyst til at klatre sammen med andre, lave fælles opvarmning, hygge og selvfølgelig få teknikker og øvelser til at blive bedre til at klatre.

Jeg er nyt medlem, men kender ikke nogen i klubben, der klatrer – kan jeg godt komme alene?

Absolut! Der er mange der kommer alene, og du behøver ikke at have en makker. De første gange i klubben går du blot hen til nogle af dem, der ser lidt erfarne ud og siger “hej – jeg er ny i klubben”, og så hjælper de med at vise dig til rette. Har du deltaget på Ny i Klatring event samt K1 giver det mening at teame op her også. Vi bruger ofte facebookgruppen til at skrive, at man mangler en makker en aften.

Kan jeg klatre udenfor åbningstiderne?

Ja! Som udgangspunkt kan vi klatre fra kl. 07:00-23:00 – men det kræver, at der er nogen der åbner, eller at du selv har købt en nøglebrik. Hvis du selv har en nøglebrik er det god stil at skrive på Facebooksiden, Østjysk Klatreklub, at du åbner. Hvis ikke du har en nøglebrik, så er det også dér, du kan holde øje med åbningstider udover det sædvanlige.
Bemærk, at alarmen bliver slået til i hallen klokken 23:00. 

Hvem holder orden i klubben?

Det gør vi alle, så det er et fælles ansvar 🙂 Husk, at er du én af de sidste i klubben om aftenen eller i weekender, skal alle reb kvejles op, og der skal være ryddeligt i loungeområdet. Hvis du klatrer om onsdagen er det især også vigtigt, at alle reb hænger oppe som et topreb, og at de hænger ved nogle lette ruter, da børneholdet kommer om torsdagen og ikke selv kan sætte rebet op. De er afhængige af, at der sidder reb oppe, når de kommer 🙂

Hvordan bestiller jeg en nøglebrik?

Det gør du via vores hjemmeside på Klubmodul. Det koster 200 kr. – de 100 af dem er et depositum, som du får tilbage, hvis du udmelder dig af klubben. Når du åbner udenfor åbningstid er det god stil at skrive på fb-gruppen at der er åbent, så andre har mulighed for også at komme der. Dette gælder specielt i weekenderne.

Må jeg tage en gæst med i klubben?

Ja, når du er betalende medlem af klubben, så må du gerne tage en gæst med. Gæsten betaler 60 kr. via mobilepay, og I viser kvitteringen til en instruktør eller nøglevagt. Du kan ikke være gæst, hvis der ikke er en vært – en ven/veninde som du følges med – med mindre du kommer fra én af de andre danske klatreklubber, som er medlem af Klatreforbundet. Så kommer du endelig og klatrer gratis (eks. Kolding, Sønderborg, Ribe, Aarhus, Aalborg m.l.).

Skal klatresko gøre ondt at have på?

Nej! Men du vil ofte møde hard-core klatrere der siger, at det altid skal gøre lidt ondt 😊
Det er rigtigt, at skoene skal sidde meget tæt og tæerne når til kanten af skoene, og ja, måske trykker det lidt. Du skal dog bestemt ikke købe sko, der er alt for små. Det er kun de meget dygtige og meget seje klatrere som har brug for det 😊 I Spejdersport i Horsens er der et lille udvalg du kan prøve – i Aarhus er der mange flere butikker med klatresko, som man kan prøve.

Er der noget fællesskab hos ØJKK?

YES! Vi tager på fælles ture, laver hyggeaftener, arbejdsdage, sommerfest, julefest, og alle mulige andre fælles events. Der er bygget stærke venskaber i klubben over flere år og klubben er kendt for at være god til at inkludere og inddrage nye medlemmer i snakke, sjov m.m.

Tager I også på klippeture?

Det gør vi da! Der er flere i klubben, som er meget glade for at klatre på klipper, og der er flere muligheder for at tage med på ture hen over året. Hvert år tager vi på en fælles klubtur til Tyskland, Sverige eller Bornholm, hvor familier, nye eller erfarne klippeklatrere har det super hyggeligt sammen. Denne tur foregår enten i Kristi-himmelfartsferien eller i Pinseferien.

Kan jeg mon også opgradere mit cv ved at være frivillig?

Absolut! Du kan hjælpe med kommunikation, marketing, grafisk design, samarbejde med kommune, fondssøgning, eventplanlægning, al mulig administrativ arbejde, praktisk forefaldende arbejde og meget mere.

Jeg synes, at frivilligt arbejde er meningsfuldt og givende – kan jeg mon hjælpe med noget i klubben?

SELVFØLGELIG! Klubben er drevet på frivillige kræfter, passion og begejstring for klatring og fællesskabet omkring klatring. Vi har en række udvalg, som man kan hjælpe med i samt to årlige arbejdsdage og åbent-hus arrangementer. Vi har det ALTID mega hyggeligt på de arrangementer, møder m.m.